Solognote Schapen

van stal Mellifera

1
1

Sinds een paar jaar hebben we een kleine kudde Solognote schapen in onze eigen stal. We hebben de beschikking over 2,5 ha weiland op landgoed Buitenplaats Oosterhout.

De Solognote is een oud ras, dat zijn naam ontleent aan de streek Sologne in Frankrijk, waar het  in de 15e eeuw ontwikkeld werd.  Het ras was in die streek  wijdverbreid tot  circa  1850. De ontvolking van het platteland na de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van de jacht als belangrijkste economische activiteit, zorgden ervoor dat de schapen bijna uit de Sologne verdwenen. Het  Solognote  schaap  werd een zeldzame verschijning en dreigde uit te sterven.

Dankzij speciale fokprogramma’s is het aantal schapen na de 2e wereldoorlog weer wat toegenomen. Het ras is in 1994 in Nederland geïntroduceerd. Inmiddels is er een tiental fokkers met in totaal ongeveer 150 schapen van dit zeldzame en mooie ras.

De Solognote is een sterk schaap dat weinig problemen heeft met het aflammeren en nauwelijks gezondheidsproblemen kent. Het is een makkelijk schaap, stelt geen hoge eisen aan zijn omgeving en heeft een sterke kuddegeest.

Solognote schapen van stal Mellifera

We beschikken over een kudde van 13 ooien, 3 rammen en 17 lammeren. Onze rammen kunnen worden ingezet bij dekking. Onze schappen zijn gekeurd en opgenomen in het stamboek van de VSS en zwoegervrij.

Eind februari verwachten we weer lammeren van de drie drachtige ooien. De lammeren worden geboren met een kastanjebruine kleur. Later krijgen ze een blonde vacht terwijl de kop en de poten bruin van kleur blijft. De schapen hebben een vrij lange staart. De wol is zeer gewild om zijn bijzondere kleur en kwaliteit.

34
Ooien in kudde
14
Rammen in kudde
11
Lammeren in kudde

Rasbeschrijving

Hoofd

Het voorhoofd is licht gewelfd. De kop is niet bewold, lang en smal. De oren staan horizontaal en zijn gemiddeld van grootte.

Horens

Zowel de rammen als de ooien hebben geen horens.

Nek/hals

De hals loopt over in de schoft. De wol begint onder de oren.

Voorhand

De voorhand is normaal.

Middenhand

De rug is lang en recht. De buik is niet bewold.

Achterhand

De achterhand is redelijk ontwikkeld.

Beenwerk

De poten zijn fijn. Droog beenwerk, in staat om ver te lopen.

Staart

De staart hangt tot op of over de hak en is bewold.

Huid/vacht

De wol is roodbruin bij de geboorte en verkleurt tot beige bij de eerste scheerbeurt. De wol is goed te verwerken voor vilten en spin- en breigarens. Kop en poten zijn roodbruin. Jaarling vacht: 1,5 tot 2 kilo en een overjarige ooi: 0,75 tot 1,5 kilo. Ongewenst: witte of zwarte vlekken.

Algemeen voorkomen

De Solognote is een natuurlijk, rustiek schaap. Het is levendig, nieuwsgierig en intelligent.

Vlees

Om het aantal rammen te beperken laten we ieder jaar een paar jonge dieren slachten. Ze zijn dan in de leeftijd van 10 maanden tot maximaal een jaar. Een geslacht dier levert een “schoon” gewicht op van ongeveer 16 – 18 kg. Het is vlees van uitstekende kwaliteit. De dieren hebben gegraasd op niet bemeste en onbespoten weilanden.

Wanneer we lamsvlees in de aanbieding hebben vindt u dat bij de nieuwsmededelingen op deze site.

Wol

Eind april worden 8 schapen weer geschoren. We laten de wol kaarden en het grootste  deel van deze wol wordt gesponnen tot garen. Deze breigarens bieden we te koop aan. Bij de nieuwsberichten zullen we vermelden wanneer we deze garens te koop hebben.

Recent nieuws / Meer nieuws

IMG-20150619-WA0000-2

KEURMEESTER IS GEWEEST

| Solognote Schapen | No Comments

Vrijdagmiddag was het zo ver. De keurmeester van de vereniging van speciale schapenrassen kwam onze kudde bezoeken. De lammeren werden allemaal opgenomen in het stamboek. De 2 jaarling ooien kregen…

De schapen zijn geschoren

| Solognote Schapen | No Comments

Vandaag,  25 april is kapper Riny is langs geweest en alle volwassen schapen zijn weer geschoren.  De schapen hadden  de laatste weken zichtbaar jeuk . Dat is een teken dat wol…

Nieuw weiland!

| Solognote Schapen | No Comments

Sinds 1 april heeft onze kudde een weiland erbij gekregen. De schapen grazen nu ook op het 1,8 hectare groot weiland op Buitenplaats Oosterhout. We zijn hier heel blij mee…

Vragen over onze schapen of de rammen, wol en/of vlees? Neem hier contact met ons op!